Med reservation för ändringar
Hur kan ett telefonsamtal eller ett möte på gatan förvandla engångsgivare till lojala månadsgivare? Och hur kan vi skapa samtal som känns genuina, relevanta och inspirerande för givarna? I detta liveavsnitt av Insamlingspodden möter vi Jennifer Gustafsson, chef för direktdialog på UNHCR, för ett djupdyk i telemarketing och face-to-face som insamlingsmetoder. Vi pratar om hur teamet arbetar för att konvertera och behålla givare, hur man höjer månadsgåvor, och vilka utmaningar och möjligheter som finns i en tid av teknologisk förändring och ökade förväntningar på transparens och kvalitet. Vi diskuterar också rekrytering, kultur och valet mellan inhouse och byrå – och blickar framåt mot framtidens direktdialog. För alla som vill ta sin insamlingsstrategi till nästa nivå!
betterplace.org is Germany’s largest donation platform. Throughout the last years their offering has more and more focused on collaborations with creators, streamers and influencers, all part of the so called “creator economy”. In 2024 alone more than 15 Mio EURs were raised inside these communities for hundreds of NGOs. More than 100.000 individual donations contributed to this success and show the gigantic potential for this grassroot fundraising channel. Björn from betterplace.org will share his experiences from this field of activity and provide some important do’s and dont’s. He will outline the opportunities and risks and would like to foster a discussion on whether NGOs should invest into the creator economy in order to attract new donors.
Hur skapar man en egen plattform för givande när man är en medlemsorganisation? Finns det sätt att ändå årligen samla in hundratusentals kronor? Lyssna till den spännande resan bakom projektet “Ge fan i våra vatten”, där Sportfiskarna tillsammans med den svenska rockeliten har skapat ett unikt varumärke som sportfiskesverige har tagit till sina hjärtan. Sedan 2007 har försäljningen av allt från CD-skivor till hoodies, kepsar och fiskerullar genererat miljoner i överskott till fiskevården. Sportfiskarna kommer också berätta om ett nytt företagssamarbete inom sportfisket där branschens välvilja är helt avgörande. Denna insamling drar årligen in hundratusentals kronor genom frivilliga donationer och skapar dessutom värdefulla leads för både givande och medlemskap.
Stiftelsers uppgift är att dela ut pengar, men det är inte alltid lätt att få ta del av dem. Ändamålen kan vara föråldrade och snäva och det kan tyckas vara onödig tid som läggs ner på ansökningar som inte beviljas. Under det här seminariet får du höra hur Ersta diakoni har arbetat strategiskt och långsiktigt med stiftelser. Hur man, i ett litet team, kan söka bidrag från upp till 80 stiftelser/år och blir beviljade medel från ca 95% av dessa. Hur går man från enstaka ansökningar till återkommande och hur kan man få en bra relation med en stiftelse? Vi kommer också prata om hur man kan arbeta internt för att få med resten av organisationen i stiftelsearbetet och hur man får till en fungerande arbetsprocess. Vi kommer även in på hur man hittar stiftelserna och hur de hittar oss.
Det händer mycket inom mobil messaging, data och betalningar. De nya 5G näten som rullas ut ger intressanta möjligheter till insikter och information hur givarna agerar och rör sig i den offentliga miljön. De nya messaging-tjänsterna som kommer nu kan skapa smartare dialoger med era givare. Dessutom mognar mobila betalningar samtidigt som nya tjänster släpps. Stefan gör en inflygning över det nya som kommer inom mobila tjänster, visar ett par case och exemplifierar vad det kan göra för insamling. Ett par områden som berörs är: Mobila betalningar – en update kring Swish, Vipps och automatiska betalningar samt vad som är på gång runt hörnet med nya tjänster för utcheckning och givande. Crowd insights – ny data från mobilnäten, för smartare bearbetning inom face-to-face mm RCS – en ny generation SMS tjänster med större möjlighet till interaktion och konvertering. Nu öppnar även Apple för den nya teknologin.
Generativ AI diskuteras generiskt och inte sällan utifrån perspektiv som inte alltid är applicerbara för ideella organisationer. Så hur kan Barncancerfonden som en insamlingsorganisation få ett systematiskt värde av generativ AI när vi integrerar det i automatiska CRM-processer? Genom att kombinera strukturerad CRM-data med AI-modellers resonemang frigör nu Barncancerfonden interna resurser, ökar värdet på leads samt minskar risken för varumärkesskada. Etiska screeningar av företagsgåvor, toxicitetsutvärdering av givarhälsningar, samt prioritering av ett företags möjliga utväxling i ett CSR-partnerskap är några av de tillämpningsområden föreläsningen tar upp.
Grunden för allt stöd är relationer, men hur bygger man dem? Vad krävs av ledningen för att finansieringsfrågan ska få prioritet i hela organisationen? Hur attraherar man stöd och, framförallt, hur behåller och utvecklar man det? Playhouse Teater har sedan lång tid tillbaka jobbat med filantropiskt stöd som en del i sin finansiering, och gör det långsiktigt och systematiskt för att öka stödet från sina besökare. Med konkreta exempel hämtade från Playhouse 25-åriga resa från källarteater till blomstrande frigrupp på Drottninggatan i Stockholm beskriver Björn hur man kan jobba för att bygga en stark finansiell grund i en konstnärligt driven verksamhet. En resa som är relevant för alla organisationer som vill utforska möjligheten till filantropisk finansiering.
Digitalisering och AI förändrar hur vi arbetar, även inom den ideella sektorn. I Kraftens hus har vi utvecklat en egen GPT-assistent för att stödja både styrelse och volontärer i deras arbete. Men hur kan AI bli en resurs snarare än ett hinder? I denna föreläsning delar vi våra erfarenheter av att bygga och implementera AI inom en ideell organisation. Vi diskuterar praktiska exempel på hur AI kan effektivisera administration, förbättra informationsspridning och ge snabbare stöd till volontärer och medlemmar. Vi utforskar också etiska och strategiska frågor: Hur behåller vi mänsklig närvaro i digitala lösningar? Vilka fallgropar bör vi undvika? Hur kan små och medelstora organisationer dra nytta av AI utan stora resurser? Föreläsningen ger en unik inblick i Kraftens hus resa och erbjuder konkreta verktyg för organisationer som vill stärka sin verksamhet med digitala hjälpmedel.
The session will delve into the role of crowdfunding platforms in mobilizing engagement and amplifying critical societal voices.
Hur stor roll spelar det personliga engagemanget i framgångsrik insamling? Genom Instagramkontot @charity_runner har Daniel samlat in betydande summor till välgörenhet genom att kombinera sin passion för löpning med engagemang för välgörenhet. Men en lyckad insamling handlar om mer än bara ett gott syfte – den kräver närvaro, lyhördhet och en förmåga att skapa en känslomässig koppling till givarna. På samma sätt arbetar han dagligen med insamlingsorganisationer för att hjälpa dem att förstå sina givare bättre, tänka nytt och maximera sin insamling. I det här seminariet delar Daniel med sig av sina egna erfarenheter av egna insamlingar, lärdomar och konkreta exempel på hur en personlig och nära relation – vare sig det är mellan influencer och givare eller organisation och leverantör – kan vara nyckeln till framgång. Med berättelser från kundsamarbeten visar han också hur insamlingsorganisationer, genom rätt partnerskap och personligt engagemang, kan skapa djupare relationer och därmed nå ännu längre. Välkommen till en session som handlar om mer än bara strategier – här utforskar vi hur det genuina engagemanget och nära relationer kan bli en kraftfull motor för ökad insamling.
You’ve read the manual, so you know how a major donor programme should work. But how does it work in practice? What happens in that first meeting? What can go wrong –and how can you avoid it? How do you start that conversation so it flows? What will the philanthropist ask you, and how can you give a good answer? And then, what’s next? How can you follow up and turn that first conversation into a gift? In this hands-on session, you will be led through the real-life practice of major donor fundraising, using case studies of real philanthropists with whom our speakers have worked. The focus of the session will be on you, your personality, your story, your concerns, and your energy, and how you can use those personal strengths and resources to build relationships with philanthropists.
Hur behåller vi kompassen och modet när tonläget blir högre och samtalsklimatet alltmer polariserat? Hur tar vi oss från ängslighet och oro till framåtanda och handling? Det kräver ledarskap och mobilisering där vi måste börja med att lyfta svåra frågor som i grunden handlar om hur en föränderlig omvärld ställer högre krav på ökad självreflektion och omprövningar av gamla sanningar. Vi måste erkänna att när civilsamhällets utrymme krymper så är det delvis för att alldeles för många inte ser några problem med det. Därför måste vi växla upp arbetet med att engagera brett för att återta en starkare position gentemot beslutsfattare. Under föreläsningen delar vi med oss av konkreta exempel ur Civil Rights Defenders arbete för att inspirera till en ny form av rakryggad pragmatism – med siktet inställt på ett civilsamhälle som inte förblir reaktivt, utan i stället sätter agendan genom att stå upp för och engagera andra i våra frågor.
Sommaren 2023 fördömde talibanerna koranbränningarna och allt svenskt. SAK, en välkänd och stor aktör i landet, pekades särskilt ut. Detta ledde till en enorm kris för SAK, som från att vara en organisation med 8000 anställda i Afghanistan, tvingades säga upp all egen personal i landet och förbereda för ett nytt scenario. I en omställningsfas innan verksamheten kunde lämnas över, krävdes transparens och regelbunden kommunikation till samarbetspartners och givare. Vad har varit styrkor genom resan och vilka utmaningar har vi mött? Vad kan vara viktigt att tänka på? Hör Elin dela med sig av erfarenheter från ett år i omställning.
I en omtumlande tid är det än viktigare att verkligen våga leda. Både sig själv och andra. Att inte abdikera från ansvaret trots att en inte vet exakt vad som komma skall. Förändring verkar vara det enda beständiga. – Men hur orka vara den som alla tittar på när förändringens vindar når stormstyrka? – Hur motivera, peppa och engagera andra när svårigheterna tornar upp sig? – Hur mobilisera min egen kraft när det blåser hårt? Helena Westin kommer under detta seminarium försöka svara på dessa frågor och dela erfarenheter och tankar om att leda i en värld som är både skör, orolig, icke linjär och till och med ofta oförutsägbart obegriplig. En värld där mycket är artificiellt och algoritm styrt och hur vi trots allt kan, och kanske måste, utöva ett ännu mänskligare, snällare ledarskap. Grundat på psykologisk trygghet för att skapa kraft, mod, kreativitet och uthållighet. Så att vi orkar fortsätta det viktiga arbetet utan att gå under själva.
Mentor Sveriges ambassadörer, som artisten Ella Tiritiello, TikTok-Chrille och makeup-artisten William Värnild, spelar en viktig roll för att inspirera ungdomar och stärka organisationens kommunikation. Genom sina framgångar, synlighet och autentiska berättelser skapar de en nära relation till målgruppen, vilket bidrar till att lyfta och sprida Mentors budskap. Ambassadörerna når unga på deras egna plattformar och visar hur man kan övervinna utmaningar, följa drömmar och tro på sig själv – värderingar som överensstämmer med Mentors mål.
Digitalisering och AI förändrar hur vi arbetar, även inom den ideella sektorn. I Kraftens hus har vi utvecklat en egen GPT-assistent för att stödja både styrelse och volontärer i deras arbete. Men hur kan AI bli en resurs snarare än ett hinder? I denna föreläsning delar vi våra erfarenheter av att bygga och implementera AI inom en ideell organisation. Vi diskuterar praktiska exempel på hur AI kan effektivisera administration, förbättra informationsspridning och ge snabbare stöd till volontärer och medlemmar. Vi utforskar också etiska och strategiska frågor: Hur behåller vi mänsklig närvaro i digitala lösningar? Vilka fallgropar bör vi undvika? Hur kan små och medelstora organisationer dra nytta av AI utan stora resurser? Föreläsningen ger en unik inblick i Kraftens hus resa och erbjuder konkreta verktyg för organisationer som vill stärka sin verksamhet med digitala hjälpmedel.
Den snabba utvecklingen inom AI påverkar alla sektorer, inklusive civilsamhället och insamlingsorganisationer. Seminariet utforskar de senaste trenderna inom AI och hur tekniken kan skapa värde för anställda, förtroendevalda, medlemmar och givare. Vi kommer att titta på konkreta exempel på hur AI kan användas för att effektivisera processer, förbättra beslutsfattande och nå nya målgrupper. Vi diskuterar också de utmaningar och etiska överväganden som är viktiga att beakta vid implementering av AI i civilsamhället.