Johan Lundberg

Att tillverka fred av vapen

  Johan arbetar på IM som ansvarig för företagspartners, vilket inkluderar Humanium Metal by IM.

  Att tillverka fred av vapen

  Varje minut skjuts en människa i världen till döds. Att vapenrelaterat våld är ett globalt problem som slår hårt mot utvecklingsländer har länge varit uppenbart för IM och andra organisationer som arbetar med bistånd. Men tänk om det går att vända utvecklingen till något positivt?
  Hösten 2016 lanserade IM en metall gjord av nedsmälta illegala vapen: Humanium Metal. Sedan lanseringen har IM arbetat nära vapennedsmältningsprogram i bland annat El Salvador och tagit fram en certifiering för metallen för att säkerställa att den kan användas i kommersiell produktion.

  Hörlurar för fred, en sked som mättar hunger och bidrar till mindre våld, en ljuslykta av hopp och en klocka som tickar för framtiden. Idéerna från företagen om vad som kan tillverkas av Humanium Metal är många.
  Under 2017 har ett antal svenska varumärken arbetat fram produkter som innehåller metallen och till sommaren 2018 når de första produkterna konsumenten. Humanium Metal har uppmärksammats globalt och prisats i tävlingar världen över såväl för sitt innovativa angreppssätt kring biståndsfinansiering som för sin design.

  Johan & Simon kommer berätta om hur en ny metall och insamlingsprodukt skapades.